Antwerpen opent parking Kooldok

Vandaag openden stad Antwerpen en Q-Park parking Kooldok onder het noordelijk gedeelte van het toekomstige park op de Gedempte Zuiderdokken. 

Antwerpen opent parking Kooldok

Vandaag openden stad Antwerpen en Q-Park parking Kooldok onder het noordelijk gedeelte van het toekomstige park op de Gedempte Zuiderdokken. Deze nieuwe ondergrondse parking telt 4 verdiepingen, biedt plaats aan 1100 auto’s en is gebouwd tussen de oude muren van het Kooldok. Door bezoekers aan te moedigen om ondergronds te parkeren, wil de stad de hoge parkeerdruk en het zoekverkeer in de wijk Het Zuid verminderen.

Vanaf vandaag opent parking Kooldok onder het noordelijk gedeelte van de Gedempte Zuiderdokken. De ondergrondse parking telt 4 verdiepingen en is gebouwd tussen de oude muren van het Kooldok. Er zijn 1100 parkeerplaatsen waarvan 26 voor personen met een handicap. Voor elektrische auto’s zijn er momenteel 32 laadpunten voorzien en dit aantal zal in toekomst nog verder uitbreiden. In een latere fase zal ook de bijhorende fietsenstalling openen.

 

Bereikbaarheid

Parking Kooldok is gelegen in de wijk Het Zuid, een levendige, drukbezochte buurt met veel horecazaken, winkels en musea. Ook wie de heraangelegde Scheldekaaien wil bezoeken, kan er zijn auto op wandelafstand kwijt. Bovendien is het de ideale uitvalsbasis om het centrum van Antwerpen te voet te bereiken.

De parking is makkelijk bereikbaar via de Scheldekaaien of de Leien. De ingang van de parking is op de Waalsekaai 1, ter hoogte van het KBC-gebouw. Er zijn verschillende voetgangersingangen verspreid over de Gedempte Zuiderdokken.

 

Voordelig parkeren

De parking is alle dagen open en bezoekers betalen er 2,70 euro per uur, met een maximum dagtarief van 20 euro. Dit maakt parkeren in de ondergrondse parking voordeliger dan parkeren in de omliggende straten waar een duurder parkeertarief geldt. Bezoekers worden hierdoor aangemoedigd om ondergronds te parkeren wat zorgt voor een minder hoge parkeerdruk en dus minder zoekverkeer in de wijk.

Voor bezoekers die regelmatig van de parking willen gebruik maken zijn er verschillende abonnementsformules beschikbaar. Voor buurtbewoners, die binnen een straal van 500 meter van de parking wonen, is er een voordeliger bewonersabonnement uitgewerkt. Bovendien kunnen zij, bij het inleveren van hun parkeervergunning voor bewoners, een subsidie van 15 euro per maand aanvragen bij de stad.

Klik hier om de parking te bekijken voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 

Steendok

In december 2020 openden stad Antwerpen en Q-Park parking Steendok onder het zuidelijk gedeelte van de Gedempte Zuiderdokken en in mei 2022 opende vervolgens de bijhorende fietsenstalling. Door de opening van de parking kon de stad de ruimte erboven herontwikkelen, van een parking tot een veelzijdig park.

Door corona kende parking Steendok een trage start. Er waren weinig kortparkerende bezoekers door de strenge maatregelen. Sinds de versoepelingen vinden meer bezoekers hun weg naar de parking. De bezetting is in 2022 met meer dan 70% gestegen tegenover vorig jaar. Met de opening van parking Kooldok zullen ook de laatste parkeerplaatsen op het centrale gedeelte van de Gedempte Zuiderdokken verdwijnen. Dit gedeelte (ter hoogte van het Schippersdok) zal worden ingenomen voor de aanleg van het nieuwe park, en zal openen in de lente van 2023. Het volledige park is klaar in 2024.

Nieuws en updates

 • EPA-awards 2022
  | We kunnen met trots melden dat Q-Park tijdens het EPA-congres van 2022 een van de vijf categorieën heeft gewonnen. We feliciteren Q-Park België met de overwinning!
  Meer lezen
 • Marathon Antwerpen: parkings beperkt bereikbaar
  | Op zondag 11 september vindt de Port of Antwerp Bruges Antwerp Marathon plaats in de stad. Als gevolg van de veiligheidsmaatregelen rondom dit evenement zijn verschillende parkings niet of beperkt bereikbaar.
  Meer lezen
 • Q-Park's duurzame mobiliteitshubs lopen voorop
  | Vastlopend verkeer en de leefbaarheid in de stad staan overal hoog op de agenda. Om mensen en goederen efficiënt naar hun bestemming in het stadscentrum te krijgen, transformeert Q-Park haar parkeerfaciliteiten tot duurzame mobiliteitshubs met een breed scala aan aanvullende diensten.
  Meer lezen
arrow
Betaalmethodes
Maestro
Visa
Mastercard
Bancontact
Diners Club Card
iDeal
PayPal