Nieuws

100% energieneutrale parkeergarage

Veerkaden Den Haag – zonnepanelen en batterijen voorzien in alle energiebehoeften, met groene stroom voor ledverlichting en het opladen van auto's

Veerkaden – 100% energieneutrale parkeergarage

Q-Park gaat parkeergarage Veerkaden in Den Haag vernieuwen en volledig energieneutraal maken. De parkeergarage zal worden voorzien van de allernieuwste technologieën voor een duurzaam en toekomstbestendig gebouw. De renovatie zal in Q4 2019 voltooid zijn.

 

Energieneutrale parkeergarages helpen Q-Park om de CO2-uitstoot per parkeerplaats te verlagen. Zo dragen wij bij om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen en voldoen we aan de energie-efficiëntierichtlijn (EED) waarvan de ISO 50001-norm is afgeleid. Zowel Q-Park Nederland als Q-Park Duitsland zijn voor meerdere locaties ISO 50001 gecertificeerd.

 

Omvangrijke renovatie

De voorgevel, het parkeerdek en de elektrische systemen moesten flink onder handen worden genomen om te voldoen aan de nieuwe functionele kwaliteitseisen van Q-Park en aan vereisten op het gebied van energieverbruik, opladen van auto's en CO2-uitstoot.

Omdat niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant aan vernieuwing toe was, heeft Q-Park van deze mogelijkheid gebruikgemaakt om de elektrische installaties te vervangen en de parkeergarage haar eigen energie te laten opwekken.

Er was voor dit grote project overheidssubsidie beschikbaar, waardoor er wordt verwacht dat de investering binnen 7 jaar wordt terugverdiend – bijna twee keer sneller dan normaal.

De renovatie omvat de volgende energieopwekkende en -besparende systemen:

 • Zonnepanelen
 • Nilar EC-accu's
 • Ledverlichting op gelijkstroom
 • Slimme energiehub
 • Volledig nieuwe bedrading

 

Zonnepanelen

Op het bovendek van de parkeergarage zullen binnenkort 1042 zonnepanelen1 staan. Deze panelen worden in een oost-westopstelling geplaatst voor maximale efficiëntie.

Aangezien het bovendek van de parkeergarage nauwelijks gebruikt werd, was het een logische keuze om hier energie op te wekken. Bovendien vereiste deze verdieping vanwege weersinvloeden en mechanische belasting regelmatig onderhoud met complexe materialen. Het plaatsen van zonnepanelen is dus een win-winsituatie.

De installatie bestaat uit vier omvormers en heeft een maximale capaciteit van 339 kWp2. De verwachte jaaropbrengst is zo'n 392.000 kWh3.

 

 

Nilar EC-accu's

Q-Park heeft ervoor gekozen om de installatie zo groot mogelijk te maken om zoveel mogelijk energie op te kunnen wekken. Maar er zit een limiet aan hoeveel energie kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarom moet veel van de opgewekte energie ter plekke kunnen worden opgeslagen.

Q-Park heeft voor milieuvriendelijke NiMH-accu's van Nilar gekozen om de opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Deze installatie moet voldoende elektriciteit leveren voor de parkeergarage, inclusief laadstations. Hierdoor is het mogelijk om elektrische auto's te snelladen (gelijkstroomladen) en kan er 's nachts worden geladen met de overdag opgewekte energie.

De Nilar EC-accu's:

 • worden gemaakt met zo min mogelijk moeilijk te winnen grondstoffen;
 • bevatten geen cadmium, kwik of lood;
 • bevatten nikkel dat aan het einde van de levensduur van de accu kan worden hergebruikt;
 • gaan ten minste 20 jaar mee;
 • zijn veiliger dan veel andere systemen op de markt omdat de accu's een op water gebaseerde, niet-ontvlambare elektrolyt bevatten.
 • Het gepatenteerde Nilar-koelsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur in de accu stabiel blijft en er minder risico op oververhitting is.

 

Ledverlichting op gelijkstroom

De meeste beheerde of langdurig geleasede parkeergarages van Q-Park zullen tegen het einde van 2019 voorzien zijn van energiezuinige maar krachtige ledverlichting en Veerkaden is daarop geen uitzondering.

Maar op deze locatie worden de leds gevoed met de gelijkstroomaccu's4 van Nilar. Aangezien de zonnepanelen gelijkstroom opwekken, zorgt dit voor een enorme besparing omdat de gelijkstroom niet naar wisselstroom omgezet hoeft te worden. In de meeste ledverlichtingsinstallaties wordt een omvormer gebruikt om wisselstroom van het elektriciteitsnet om te zetten naar wisselstroom.

Q-Park schat dat er jaarlijks € 10.000 extra wordt bespaard met deze gelijkstroomoplossing.

Klik hier voor meer informatie over het ledverlichtingsproject van Q-Park en hier voor meer informatie over de verlichtingsnormen van Q-Park.

 

Volledig nieuwe bedrading

De bedrading in de parkeergarage is volledige vernieuwd en er zijn nieuwe zekeringskasten geplaatst. Er loopt een gelijkstroomkring vanuit de panelen door de smarthub naar de accu's en ledverlichting. Deze levert ook de voeding van de laadstations.

Er is een afzonderlijke wisselstroomkring voor normale apparatuur en systemen zoals liften, slagbomen en betaalautomaten. De parkeergarage was al aardig op leeftijd en de bedrading moest om veiligheidsredenen worden vervangen. Hierdoor kon er tegen een geringe extra investering een afzonderlijke gelijkstroomkring worden aangelegd.

 

Slimme energiehub

Parkeergarage Veerkaden is uitgerust met een bidirectionele slimme energiehub. Deze regelt het vermogen dat door de zonnepanelen op het dak wordt opgewekt en stuurt dit door naar de accu's, ledverlichting en autolaadstations. Daarnaast voorziet het de rest van de voorzieningen in de parkeergarage, zoals liften en slagbomen, van wisselstroom.

Als de accupakketten volledig zijn opgeladen, zet de hub de opgewekte stroom om in wisselstroom voor teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Mochten de accu's onvoldoende stroom kunnen leveren voor de parkeergarage, dan neemt de slimme energiehub vermogen van het elektriciteitsnet af. Dit zorgt voor een optimale energiestroom en balanceert het stroomverbruik van de parkeergarage met gepatenteerde vermogensbalanstechnologie. Bovendien is de parkeergarage hierdoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Het complete systeem met de Nilar-accu's biedt een betrouwbare vermogensoplossing met mogelijkheden voor piekscheren en tijdsverschuiving. Bij een storing in het elektriciteitsnet zal de slimme energiehub ervoor zorgen dat de parkeergarage van stroom blijft voorzien.

Piekscheren: de toegevoegde waarde van gecombineerde energieopslag en zonne-energie. Bron: SolarTech.

 

Parkeergarage Veerkaden

De parkeergarage biedt ruim 800 parkeerplaatsen. Het gebouw ligt op een ideale locatie in Den Haag: gemakkelijk toegankelijk vanaf de snelweg en op loopafstand van de belangrijkste toeristische trekpleisters en winkelstraten.

De parkeergarage werd in jaren 70 gebouwd in de buurt van winkels en warenhuizen en toen Q-Park het gebouw in 1998 overnam, werden er slechts beperkte verbeteringen aangebracht. Maar wanneer de renovatie in 2019 is afgerond, is deze parkeergarage klaar voor de toekomst.

 

 

Parkeergarage Veerkaden – 100% energieneutraal

 

 1. Fotovoltaïek is het omzetten van licht in elektriciteit via halfgeleidermateriaal met fotovoltaïsche eigenschappen. Een fotovoltaïsch systeem bestaat uit zonnemodules die elk een aantal zonnecellen bevatten die elektrische energie genereren. (Engelstalige bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Photovoltaics.)
 2. kWp is het maximale berekende uitgangsvermogen van een fotovoltaïsch systeem of zonnepaneel en staat voor kilowattpiek. Dit uitgangsvermogen wordt berekend met een standaardtest voor zonnepanelen die hetzelfde is voor alle fabrikanten, zodat de berekende waarden kunnen worden vergeleken. (Engelstalige bron: https://www.evoenergy.co.uk/blog/18514/what-is-a-kwpEvoEnergy.)
 3. Als een zonnepaneel in bedrijf is, zet het zonnestraling om in elektrische energie. Hoeveel energie er in een uur wordt gegenereerd, wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Als een zonnepaneel een piekvermogen heeft van 339 kWp en een uur op maximaal vermogen werkt, genereert het dus 339 kWh. (Engelstalige bron: https://www.evoenergy.co.uk/blog/18514/what-is-a-kwp.)
 4. AC en DC: wisselstroom (AC) en gelijkstoom (DC)
 

Nieuws en updates

 • Opening fietsenstalling Q-Park Kooldok
  | De nieuwe, publieke fietsenstalling in Q-Park Kooldok onder het Zuidpark is donderdag 18 april geopend. Je kan je stalen ros er 24 uur gratis stallen op een van de 178 parkeerplekken.
  Meer lezen
 • Q-Park introduceert innovatieve 'Enkel Nummerplaat'-parkeerervaring in Antwerpen
  | Op basis van innovatieve technologie kunnen automobilisten moeiteloos in- en uitrijden op basis van nummerplaatherkenning en vindt de betaaltransactie volledig geautomatiseerd plaats, wat zorgt voor een zorgeloze en gemakkelijke parkeerervaring.
  Meer lezen

 • | Zondag 8 oktober loopevenement 'Dwars door Hasselt'
  Meer lezen
arrow
Betaalmethodes
Maestro
Visa
Mastercard
Bancontact - Mister Cash
Diners Club Card
iDeal