Nieuws

Business intelligence & kunstmatige intelligentie (BI & KI)

Openbare ruimte voor parkeerplaatsen is kostbaar, dus efficiënte planning van parkeermogelijkheden is van het grootste belang. Q-Park's BI-platform geeft inzicht in de parkeerfunctie in binnensteden.

Business intelligence voor inzicht in parkeren

Openbare ruimte voor parkeerplaatsen is kostbaar en niemand wil dat straten en pleinen stampvol staan met geparkeerde auto's. Nu mobiliteit en leefbaarheid hoog op de publieke agenda staan, is de planning van efficiënte en voldoende parkeercapaciteit in speciaal daarvoor ontwikkelde parkings (PF's) dan ook van het grootste belang.

 

Wie heeft informatie over parkeercapaciteit nodig?

Alle spelers in de mobiliteitsketen:

 • Organisators van evenementen hebben inzicht nodig in de parkeercapaciteit op bepaalde tijden/dagen om een vergunning voor het evenement te kunnen krijgen.
 • De kosten van PF's moeten worden meegenomen in nieuwe ontwikkelingsinvesteringen. Daarvoor moeten projectontwikkelaars tussen de € 15.000 en € 50.000 budgetteren per parkeerplaats in speciaal gebouwde parkings. Inzichten uit vergelijkbare projecten zijn dan ook van onschatbare waarde om te kunnen berekenen hoeveel parkeerplaatsen er gebouwd moeten worden.
 • Overheden en gemeenten die infrastructuur en nieuwe objecten plannen, hebben data nodig om voldoende parkeercapaciteit voor bezoekers en omwonenden in te richten.
 • Het stadsbestuur heeft inzicht nodig in de beschikbaarheid van commerciële parkings om de behoeften van kantoren en recreatievoorzieningen te balanceren.
 • Aanbieders van navigatiesystemen hebben realtime data nodig om automobilisten snel naar parkeerplaatsen te leiden.

 

Q-Park heeft de gegevens dankzij haar business intelligence

Het BI-platform van Q-Park wordt elke 15 minuten bijgewerkt met nieuwe gegevens. Door dit nauwkeurigheidsniveau in de dashboards kunnen we:

 • parkings categoriseren, benchmarks bepalen en prestaties binnen een categorie vergelijken;
 • de bezettingsgraad visualiseren met behulp van grafieken en heatmaps, waardoor gemakkelijk kan worden vergeleken en geïnformeerde besluitvorming door verschillende belanghebbenden mogelijk wordt;
 • voorspellende analyses uitvoeren voor de piekbezetting;
 • in kaart brengen hoeveel tijd automobilisten gemiddeld in parkings doorbrengen en hoeveel geld ze uitgeven; en
  • de waarde van een PF in een stedelijk gebied aantonen;
  • retail- en vrijetijdspartners helpen om slimme marketingcampagnes te creëren;
 • berekenen of met de huidige parkeercapaciteit aan de gegenereerde vraag van de huidige en geplande commerciële activiteiten kan worden voldaan;
 • de effecten van parkeerbeleid, parkeertarieven en veranderingen aan de infrastructuur meten.

 

Gevisualiseerde data verbetert slimme besluitvorming

Occupancy per day of week - heat map - trainstationDeze afbeelding toont de heatmap voor een parking bij een treinstation. We zien dat de faciliteit doordeweeks vanaf 6 uur 's ochtends volstroomt en dat vervolgens in de avond de bezetting langzaam terugloopt naar ongeveer een derde van de capaciteit. Omdat de meerderheid van de klanten met de trein naar hun werk reist, is er een flinke daling van de bezettingsgraad in het weekend.

 

Occupancy profile by weekday - trainstationDe lijngrafieken laten de duur van de parkeersessie zien. Er kan data over verschillende tijdperiodes worden verzameld, waardoor zowel op de korte als lange termijn gekeken kan worden. Hier is te zien dat er in het weekend voldoende parkeercapaciteit beschikbaar is, mocht er een evenement in de buurt van deze parking worden georganiseerd.

 

Occupancy per day of week - heat map - shopping areaDit is een heatmap voor een parking bij een winkelstraat met een piekbezetting op zaterdag en waar winkels op zondag gesloten zijn. De bijbehorende lijngrafiek laat zien dat sommige mensen die op zaterdag gebruikmaken van de parking, ook een avondje uitgaan in de buurt van deze locatie.

 

Occupancy profile by weekday - shopping areaIn aanvulling op de bezettingsgraad en duur van de parkeersessie, kunnen klantprofielen van abonnementhouders onderscheiden worden van kortparkeerders en kan de gemiddelde bezetting worden uitgezet tegen de piekbezetting over een bepaalde tijdsperiode.

 

Informatiewaardeketen

Het BI-platform van Q-Park biedt meer dan alleen een reeks hulpmiddelen en grafieken. Het is een organisch systeem waarin professionals uit verschillende disciplines samenwerken om waarde toe te voegen voor marketing, sales, commerciële partners, projectontwikkelaars, gemeentes en verhuurders.

Q-Park’s nieuwe end-to-end management en analytische dashboards brengen data uit vele bronnen samen. Professionals uit heel het bedrijf kunnen het systeem gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen.

Q-Park en haar partners hebben nu een beter inzicht in de prestaties van de parkings en klantgedrag. Met behulp van deze inzichten kunnen zij ontwikkelingen in de binnenstad stimuleren, bedrijfsprocessen stroomlijnen en herinrichten, leefbaarheidsconcepten versterken, nieuwe inkomstenstromen ontdekken en risico en rendement in balans houden.

 

Data-gedreven beslissingen

Omdat BI harde data omzet in nuttige informatie, kunnen we nieuwe kansen identificeren en effectieve strategieën implementeren voor slimme steden en verhuurders. Deze data-gedreven inzichten leveren concurrentievoordeel op en bieden langetermijnstabiliteit voor de publieke én private sector.

Het BI-platform van Q-Park combineert zowel interne als externe data om een compleet beeld te creëren met inzichten die anders niet van de afzonderlijke datasets afgeleid hadden kunnen worden.

 

De volgende innovatie: kunstmatige intelligentie (KI)

Q-Park’s volgende innovatie is het integreren van augmented analytics met haar BI-platform. Deze cruciale innovatie breidt de expertise uit die we met onze partners delen, en bevordert de effectiviteit omdat bijdragers nu kunnen leren van en anticiperen op de marktbehoeften, zich daar vervolgens op kunnen aanpassen en ook kunnen zien waar slimmere beslissingen het meest nodig zijn.

Nieuws en updates

 • Parkeren voor grote sportevenementen deze zomer
  | Hebt u kaartjes voor sportevenementen in Parijs deze zomer? Hebt u uw reis al volledig uitgestippeld, maar weet u nog niet waar u kunt parkeren?
  Meer lezen
 • Opening fietsenstalling Q-Park Kooldok
  | De nieuwe, publieke fietsenstalling in Q-Park Kooldok onder het Zuidpark is donderdag 18 april geopend. Je kan je stalen ros er 24 uur gratis stallen op een van de 178 parkeerplekken.
  Meer lezen
 • Q-Park introduceert innovatieve 'Enkel Nummerplaat'-parkeerervaring in Antwerpen
  | Op basis van innovatieve technologie kunnen automobilisten moeiteloos in- en uitrijden op basis van nummerplaatherkenning en vindt de betaaltransactie volledig geautomatiseerd plaats, wat zorgt voor een zorgeloze en gemakkelijke parkeerervaring.
  Meer lezen
arrow
Betaalmethodes
Maestro
Visa
Mastercard
Bancontact - Mister Cash
Diners Club Card
iDeal