In 2018 is er in het centrum van Brussel een zogenaamde low emission zone (LEZ) ingesteld. Sindsdien is de toegang tot delen van het stadscentrum voor motorvoertuigen is beperkt of zelfs verboden. In het kort wil dit zeggen dat alle motorvoertuigen geregistreerd moeten zijn bij de uitvoerende instantie van elke specifieke LEZ. De gemeente zet camera's met kentekenherkenning in om te controleren of voertuigen aan alle eisen voldoen.

Wie en wat?

  • Alle voertuigen moeten zijn geregistreerd.
  • Afhankelijk van het type en de leeftijd van het voertuig moet een bijbehorend milieuticket worden aangeschaft.

Let op!

  • Buitenlandse voertuigen (waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) moeten apart worden geregistreerd. 
  • Nederlandse voertuigen zijn op basis van een wederzijdse uitwisselingsovereenkomst automatisch geregistreerd in Vlaanderen en Brussel en hoeven niet apart aangemeld te worden. Wel kan een milieuticket vereist zijn. Schaf dit apart aan voor de periode waarin u in Brussel wilt kunnen rijden en parkeren.

Waar en wanneer?

De beperkingen gelden voor ruwweg het hele centrumgebied binnen de buitenring van Brussel (zie kaart). Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week van kracht, inclusief zon- en feestdagen. 

Waarom?

Het doel van milieuzones is om de uitstoot van fijnstof en CO2-emissies in drukbevolkte gebieden te verminderen. De grondslag daarvoor ligt in Europese regelgeving van 2015, waarin is bepaald dat lidstaten milieuzones mogen invoeren om te voldoen aan de voorgeschreven grenswaarden voor schadelijke stoffen in de lucht.

Meer informatie

Wilt u weten of u met uw voertuig de LEZ in mag? Ga voor meer informatie naar Lez.Brussels.

arrow
Betaalmethodes
Maestro
Visa
Mastercard
Bancontact - Mister Cash
Diners Club Card
iDeal