NL → OVER Q-PARK → Nieuws

Nieuws

 
Werken Parking Steendok gestart
maandag, 04 december 2017


Vrijdag 1 december heeft Koen Kennis, schepen voor mobiliteit, samen met aannemer Van Laere  het startschot gegeven voor de bouw van de eerste parking onder de Gedempte Zuiderdokken. Als alles volgens planning verloopt, opent parking Steendok begin 2019 zijn deuren en kan deze grote ruimte bovengronds een nieuwe, groene invulling krijgen.Onder de Gedempte Zuiderdokken komen 2 nieuwe ondergrondse parkings: parking Kooldok en Steendok. Samen zullen deze parkings meer dan 2000 parkeerplaatsen voor auto’s en 300 plaatsen voor fietsen bieden. In een eerste fase wordt parking Steendok aangelegd, goed voor zo’n 900 auto- en 125 fietsparkeerplaatsen.


“Beide parkings sluiten aan op de bestaande parkeerroute langs de Leien en de Scheldekaaien. De in- en uitritten zijn zo gekozen dat het autoverkeer automatisch mee op deze route aansluit en niet verder de stad in moet rijden”, verduidelijkt Koen Kennis, schepen voor mobiliteit. “Vanuit deze parkings, de zogenoemde ‘Park & Walks’, is de binnenstad van Antwerpen makkelijk te voet te bereiken.” 


Belangrijk is dat de parkings vrijwel volledig ondergronds gebouwd worden binnen de oude dokmuren. Deze dokmuren worden zichtbaar geïntegreerd op de ondergrondse bouwlaag -1.


De waterdichte ‘slibwanden’ worden net voor de oude dokmuren in de ondergrondse (klei)lagen gedreven en zorgen op deze manier voor een waterdichte parkeerfaciliteit. Deze constructiemethode laat toe een parkeervolume te construeren, met een zichtbare integratie van de oude dokmuren op de langste zijden van de parking op het niveau -1. 

Vanwege de grondwaterstand is het niet mogelijk om de dokmuren zichtbaar te maken op niveau -2. 

De dokmuren zullen niet anders worden afgewerkt dan hoe ze worden aangetroffen na het vrijgraven: Belgisch hardsteen met daaronder metselwerk. De tand des tijds zal zichtbaar zijn en een uniek karakter geven aan beide parkings! 


Begin 2019 gaat parking Steendok open. Aansluitend start de inrichting van het plein boven de parking en de bouw van parking Kooldok. Die is klaar tegen begin 2020. 
 
IK WIL PARKEREN

IK WIL PARKEREN

Stad/luchthaven
Verfijn >