NL → OVER Q-PARK → Nieuws

Nieuws

 
Q-Park gaat de 2.000 ondergrondse parkeerplaatsen aan de Antwerpse Zuiderdokken uitbaten
dinsdag, 13 december 2016

Vanaf 2019 biedt de zone van de Gedempte Zuiderdokken plaats aan 2.000 ondergrondse auto’s en 300 fietsen, verdeeld over twee parkings. Q-Park had het beste plan omwille van het respect voor het historisch karakter van de dokken, de integratie met de bovengrondse bestemming en hun sterke reputatie als parkeeronderneming. De werken zullen starten september 2017.

De heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken wordt concreet. In de noordelijke en zuidelijke zone tussen de Waalse en Vlaamse kaai, ook wel bekend als het Steendok en Kooldok, zal Q-Park vanaf 2019 meer dan 2.000 ondergrondse parkeerplaatsen voor auto’s en 300 parkeerplaatsen voor fietsen beschikbaar stellen.

 

 

- Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van mobiliteit, benadrukt het belang van de fietsenstalling die beschikbaar wordt gesteld voor zowel bewoners als bezoekers van Antwerpen. -

De twee parkings maken deel uit van de elf Park + Walk’s die de Stad Antwerpen voorziet op de lus gevormd door de kaaien en de leien. Hiermee wordt aan bewoners, pendelaars of andere bezoekers van de Stad Antwerpen, de mogelijkheid geboden om vlot aan de rand van de binnenstad te parkeren. Op deze manier worden ze aangemoedigd om van daaruit de voetgangersvriendelijke binnenstad te bezoeken.

 

Lus Kaaien en Leien met 11 P+W

 

Belangrijk is dat de parkings vrijwel volledig ondergronds gebouwd worden. Hierdoor ontstaat bovengronds een enorme ruimte die vooral groen kleurt. Het ontwerpteam voorziet hier immers in een tuin, weide en recreatiezone. De keuze voor dit totaalconcept accentueert de ambitie van het stadsbestuur om dit gebied te her-activeren en zo opnieuw een intense wisselwerking met elkaar en de omgeving aan te gaan.

 

 

Huidige situatie Zuiderdokken, met bovengronds parkeren

 

 
Vergroening  Zuiderdokken (2022), inclusief ondergronds parkeren

 

De keuze voor Q-Park als private parkingpartner is wellicht te danken aan hun ontwerp dat zich integreert met zowel het historisch karakter van deze locatie als met de toekomstige, bovengrondse, bestemming. Zo zullen in de ondergrondse parkings op diverse plaatsen opnieuw de oude kaaimuren blootgelegd worden. Naast de overtuigende argumenten van het ontwerp, is Q-Park ook als parkeeronderneming toonaangevend en geniet het een sterke reputatie op vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid. Zowel nationaal als internationaal exploiteren zij immers een groot aantal hoogwaardige parkeerfaciliteiten op strategische locaties: stadscentra, shopping centra, ziekenhuizen, treinstations, luchthavens en universiteiten.

 

 

Q-Park ontwerp met op -1 de blootgelegde kaaimuren

 

De herbestemming van de Zuiderdokken is één van de belangrijkste metamorfosen die de zuidelijke Antwerpse binnenstad de volgende jaren zal ondergaan. De bouw verloopt in twee fasen en zal in 2019 volledig klaar zijn;

  • Gestart wordt in september 2017 met ‘Parking Steendok’, de meest zuidelijke parking. Deze biedt plaats aan ongeveer 900 auto’s. Opening is gepland in het najaar van 2018.

  • Hierna volgt de bouw van de noordelijk gelegen ‘Parking Kooldok’ met 1.100 parkeerplaatsen. Bovengronds is er nog plaats voor ongeveer 120 parkings. Opening is gepland in het najaar van 2019.

 

- Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van mobiliteit, benadrukt dat dankzij deze fasering in de bouw een vrijwel constant parkeeraanbod tijdens de werken wordt gegarandeerd. –

 

 

Inrit Steendok

 

 

Inrit Kooldok

 

 
 
IK WIL PARKEREN

IK WIL PARKEREN

Stad/luchthaven
Verfijn >